KRÁTKÁ CHARAKTERISTIKA GMINY LYSKI

Szlak Górnej Odry szlakgornejodry.eu

Gmina Lyski se rozkládá v jihozápadní části Slezského vojvodství na území chráněné krajinné oblasti „Cisterciácké krajinné kompozice Rudy Wielkie”. Je druhou největší gminou w rybnickém okrese. Součástí gminy je deset obcí. Díky své lokalizaci na křížení důležitých komunikačních tras je gmina propojena se dvěma největšími sousedními městy, Rybnikem a Ratiboří.

Předností gminy je její poloha na území takzvaného Zeleného Slezska. Ve srovnání s charakteristickým průmyslovým, zvláště hornickým vzhledem krajiny v okolí Rybniku, je gmina Lyski kouzelným zákoutím. Zemědělský ráz krajiny, lesy, útočiště zvířat, staré stromy a komplexy rybníků vytvářejí dohromady neopakovatelné klima a pozitivně odlišují toto území na mapách Horního Slezska. Na území gminy se vyskytují četné právně chráněné druhy rostlin a zvířat. Protéká zde také řeka Sumina, která je bohatá na různé druhy fauny a flory, které se na vodních tocích ve Slezském vojvodství jinak nevyskytují.

V gmině působí mnoho organizací, se kterými spolupracuje zdejší samospráva. Jsou to mimo jiné i ženské organizace „Koło Gospodyń Wiejskich”, Lidové sportovní kluby, Sbory dobrovolných hasičů a sdružení, která působí ve prospěch obnovy gminy. Fungují tak dobře proto, že v životě gminy již nastálo zdomácněly lokální akce, slavnosti a veselice, na nichž se setkávají lidé nejen ze zdejšího regionu. Je dobré připomenout, že na území gminy Lyski probíhá každoročně mnoho cyklických akcí. Největší z nich je „Lyski Rock Festival”, kterého se vždy účastní mnohotisícová veřejnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *