POZNÁVÁNÍ – POČÁTEK STEZKY – TRASA GMINOU LYSKI

Szlak Górnej Odry szlakgornejodry.eu

• Prohlídku Gminy Lyski začínáme od vesnice Zwonowice, která je v určité vzdálenosti od Stezky horní Odry. Z návrší, na kterém byl v XIX. století postaven lovecký zámeček, se rozprostírá nádherný pohled na naše lesy.

• Další část trasy vede ulicí Gaszowicka až do trasy označené číslem 2, kterou pokračujeme do Suminy a dále do centra Lysek. S využitím úseku cyklotrasy, který byl postaven v roce 2019, můžeme navštívit kouzelné chovné rybníky, které jsou útočištěm pro četné ptactvo.

• Po návratu do centra Lysek najdeme na ulici Rybnicka objekt, který je nejvíce charakteristický pro obec Lyski, jmenovitě tedy kostel sv. Markéty, který zde byl postaven v XIX. století. Následně při pokračování směrem k ulici Sikorskiego můžeme vidět smírčí kříž.

• Další část našeho výletu poskytuje možnost se seznámit s krajinářskými a přírodními přednostmi Gminy Lyski.

• Při jízdě ulicí Poprzeczna ve směru k vesnici Nowa Wieś narazíme na Železitý rybník (Staw Żelazisty), který je útočištěm místní fauny a flóry. Po krátkém odpočinku pokračujeme směrem na Dzimierz, kde můžeme vidět několik objektů vysoké kulturní hodnoty. Jsou to obytné domy, takzvané palácové čtveráky, a historický palác se zahradou.

• Následně pokračujeme směrem na Żytnou po nově postaveném úseku cyklotrasy. Při vjezdu do Życińského lesa se setkáme  s jedním z nejkouzelnějších míst, pokud jde o přírodu. Ve vzdálenosti 500 metrů od hájenky můžeme vidět dub Eliasz, který je velmi charakteristickým přírodním objektem z důvodu kamene, který je zarostlý v jeho kmeni.

• Návštěvu Gminy Lyski a jejích atraktivit ukončíme několik set metrů dále, na hranici s Gminou Kornowac, po které se můžeme dále pohybovat Stezkou horní Odry.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *